josefina mar

 

L’origen de la Naturopatia és mil·lenari. Podríem dir que es va iniciar des del moment en què l’home va començar a utilitzar els quatre elements bàsics de la naturalesa: aire, foc, terra i aigua, en benefici de la seva salut.

Recursos tan coneguts com l’aplicació d’argila barrejada amb la pròpia orina o saliva per apaivagar la coïssor de les picades d’abelles, les infusions o maceracions de plantes per tractar diferents trastorns, la utilització externa d’alcohol de romaní per les contractures o com a tònic capil·lar, les compreses de farina de llinosa per estovar els bronquis..., formen part de la farmaciola tradicional i dels remeis casolans naturals que empraven generacions anteriors, fruit de l'herència popular i que, en algunes llars, encara continuen plenament vigents.

La Naturopatia del segle XXI, més sofisticada i basada en estudis científics, manté viu l’esperit que la va gestar i té com a principal objectiu recuperar l'homeòstasi, afavorint i estimulant la capacitat curativa del propi organisme mitjançant agents naturals: plantes medicinals, alimentació natural i equilibrada, contacte amb la natura, banys de sol i de mar, hidroteràpia, argila...

Com altres teràpies naturals, les eines emprades en Naturopatia no pretenen lluitar contra la malaltia, sinó acompanyar la persona en la recuperació de la salut, mitjançant l’eliminació de l’organisme de substàncies tòxiques i l’estimulació de la seva pròpia força curativa.

Qualsevol trastorn és susceptible d’ésser tract amb Naturopatia, bé com a tractament únic en nombroses situacions o com a coadjuvant, juntament amb altres teràpies naturals o al·lopàtiques. Mentre els problemes crònics requereixen un tractament més complex, en les petites afeccions quotidianes, en canvi, els remeis solen ser molt senzills i, acompanyats d’uns hàbits saludables, es resolen amb facilitat.

En tota teràpia l'estil de vida hi juga sempre un paper essencial. No oblidem que som el que mengem i que a banda del tractament individualitzat més adient, els aliments que omplen diàriament el nostre plat, tenen una repercussió directa tant en la prevenció de la malaltia com en el procés de recuperació de la salut. Una dieta personalitzada serà, doncs, cabdal per gaudir d’un bon estat de salut i una millor qualitat de vida al llarg dels anys i hauria de formar part integrant de qualsevol tractament.

clay1